Nieuws

Category: Successiewet Period: 200710

Selected: Successiewet200710

Remove selection(s)

Ontbreken tariefgroep voor neven en nichten

Schenkingen en erfenissen zijn belast met schenkings- resp. successierecht. De hoogte van het schenkings- en het successierecht is afhankelijk van de relatie tussen de schenker of de erflater en de verkrijger en van de omvang van de verkrijging. Hoe minder sterk de band en hoe groter de verkrijging, des te hoger wordt de belasting. Afhankelijk van de band met de erflater of schenker zijn de verkrijgers in verschillende tariefgroepen ingedeeld.

Lees meer

Beleidsbesluit Natuurschoonwet

De staatssecretaris van Financiën heeft een aantal besluiten over de Natuurschoonwet 1928 (NSW) samengevoegd en geactualiseerd. Nieuw is de volgende goedkeuring. Bij verkrijging van een NSW-landgoed krachtens erfrecht of schenking wordt het verschuldigde successie- of schenkingsrecht of recht van overgang niet ingevorderd. Bij statusverlies van het landgoed binnen een tijdvak van 25 jaren wordt de belasting alsnog ingevorderd. Bij gedeeltelijk statusverlies van een relatief klein gedeelte van een NSW-landgoed kan...

Lees meer

Beleid bedrijfsopvolgingsregeling

De minister van Financiën heeft een tweetal besluiten over de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet samengevoegd en geactualiseerd. Het besluit bevat nieuw beleid over de zogenaamde toerekeningsregeling. De bedrijfsopvolgingsregeling kan op grond van de toerekeningsregeling ook worden toegepast op aandelen in een houdstervennootschap die zelf geen onderneming drijft, als deze vennootschap een dochtermaatschappij heeft die wel een onderneming drijft. De activa en passiva van de dochtermaatschappij worden toegerekend aan de moedermaatschappij.

Lees meer