Nieuws

Category: Successiewet Period: 200802

Selected: Successiewet200802

Remove selection(s)

Toepassing invorderingsfaciliteit landgoed

De Natuurschoonwet verleent de verkrijger van een landgoed onder omstandigheden vrijstelling van de invordering van successierecht. Deze faciliteit geldt niet voor overbedelingsvorderingen die erfgenamen krijgen als een landgoed wordt toegedeeld aan de langstlevende echtgenote in het kader van een ouderlijke boedelverdeling. Volgens Hof Den Bosch kan deze invorderingsfaciliteit niet worden aangemerkt als een waarderingsfaciliteit.

Lees meer

Renteberekening overbedeling geen schenking

Iemands testament bevatte een zogenaamde ouderlijke boedelverdeling. De erflater had zijn echtgenote en zijn drie kinderen voor gelijke delen tot erfgenamen benoemd. Aan zijn echtgenote deelde hij zijn gehele nalatenschap toe. Wegens overbedeling had de echtgenote schulden aan de kinderen. Deze schulden waren volgens het testament renteloos. Na het overlijden van de man verplichtte de weduwe zich om rente te betalen over de overbedelingsschuld aan de kinderen. Volgens de belastingdienst...

Lees meer

Gevolgen turbotestament

De Successiewet bevat een aantal fictiebepalingen. Eén van die bepalingen merkt als een erfrechtelijke verkrijging aan een verkrijging ten koste van het vermogen van de erflater die bij de rechtshandeling, die de verkrijging tot gevolg had, partij was. Deze bepaling is alleen van toepassing onder bepaalde in de wet genoemde omstandigheden. De erflater moet in verband met de genoemde rechtshandeling tot zijn overlijden het genot hebben gehad van een vruchtgebruik.

Lees meer