Verwerpen ritregistratie op basis van nummerplaatherkenning niet mogelijk

In de media is uitgebreid bericht over de vraag of de Belastingdienst gebruik maken van ANPR-gegevens (automatic number plate recognition, automatische nummerplaatherkenning). Via de ANPR kan de inspecteur zien welke auto, op welk moment, waar heeft gereden. Deze gegevens worden door de inspecteur gebruikt om vast te stellen of er een sluitende ritregistratie aanwezig is, als een belastingplichtige de bijtelling privégebruik auto wil vermijden. Mag hij deze gegevens echter zomaar gebruiken?

Privacyregels

Op 24 februari heeft De Hoge Raad beslist dat dit in strijd is met de privacyregels. Het argument dat de inspecteur die gegevens ook zelf had kunnen verzamelen als hij langs de snelweg zou zijn gaan staan houdt geen stand. Voor het niet gerichte, massale karakter van het verzamelen van gegevens via de ANPR is een namelijk wettelijke basis nodig. En de inspecteur noch De Hoge Raad kunnen een wet aanwijzen waarin die wettelijke basis kan worden gevonden. Kortom, de inspecteur mag verzamelde ANPR gegevens niet gebruiken voor de controle van de rittenadministraties.

Dus geen bijtelling privégebruik auto?

Dat is te kort door de bocht. De ANPR-gegevens kunnen niet worden ingezet om de ritregistratie te verwerpen. De inspecteur kan echter nog ander bewijsmateriaal aanvoeren om aan te tonen dat de registratie niet deugt. Het is aan een andere rechter om na te gaan of hij daarin slaagt.

Uitspraken