Geld ligt op straat

Je moet het willen zien en de moeite nemen het op te rapen

In deze barre economische tijd draaien bedrijven elke dubbeltje om voordat het wordt uitgegeven en wordt flink bezuinigd. Maar bezuinigen - met name op administratief personeel - werkt in de hand dat betalingen onverschuldigd of voor te hoge bedragen de deur uit gaan, dat betaalde btw niet wordt terug geclaimd, dat teveel douanerechten worden betaald enz. Ook het risico van fraude neemt toe. Data-analyse kan helpen 'verloren geld' en fraude op te sporen.

Inzet data-analyse

Omdat nagenoeg alle bedrijfshandelingen digitale sporen achterlaten in uw administratie bent u in het bezit van een digitale goudmijn. Met de juiste gereedschappen kunt u deze goudmijn efficiënt exploiteren en verloren gewaande euro's delven.

Voorbeelden

Dubbele betalingen: bij strak ingeregelde administratieve processen met perfecte procedures en systemen rondom het accorderen en betalen van facturen loopt u niet veel risico op dubbele betalingen. Maar hoe zeker bent u ervan dat betalingen die niet op order plaatsvinden - om maar een voorbeeld te noemen - niet toch mogelijk dubbel zijn gedaan? Heeft u uw crediteuren stamgegevens perfect in uw systeem staan? Kunt u er zeker van zijn dat een leverancier een factuur niet bij twee (of meer) van uw bedrijven heeft ingediend? Data-analyse kan dubbele betalingen voor u opsporen.

Niet geclaimde btw: bij het aankopen van goederen en diensten in Nederland bent u btw verschuldigd. Als het goed is wordt deze btw verrekend op uw aangifte btw met de te betalen btw. Maar hoe zeker bent u ervan dat op de binnengekomen facturen vermeldde btw ook daadwerkelijk wordt geclaimd? Vertrouwd u erop dat het bij het inboeken van de factuur wel goed is gegaan? Data-analyse kan facturen tot vijf jaar terug opsporen waarop ten onrechte geen, of te weinig btw is geclaimd.

Teveel betaalde douanerechten: het juist classificeren van goederen bij invoer is geen eenvoudige klus. Zeker als uw organisatie in het bezit is van een geautomatiseerde periodieke aangifte en u vele tien- of honderduizenden aangifteregels per jaar genereert, is het lastig om de impact van herclassificaties voor een langere periode goed in beeld te brengen. Weerhoudt deze complexiteit u van het indienen van een verzoek tot teruggaaf voor teveel betaalde douanerechten? Dat is jammer, want data-analyse kan dit voor u oplossen.

Frauderende werknemers: dat een economische neergang een groter risico op personeelsfraude meebrengt zal niet als een verrassing klinken. Maar is de aandacht voor fraude in uw organisatie de afgelopen jaren toegenomen? Is er daadwerkelijk onderzoek gedaan? Of vertrouwd u erop dat het bij uw organisatie niet voorkomt? We verwijzen u graag naar deze pagina voor voorbeelden van wat er zoal mis kan gaan. De inzet van data-analyse kan mogelijke fraude aan het licht brengen.

Interesse?

Als u geïnteresseerd bent geraakt en een gesprek wilt over wat data-analyse voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact op.