Analyse stambestand customs commodity codes

Het stambestand met customs commodity codes is vitaal voor de customs compliance van bedrijven die een internationale supply chain hebben. Zowel fiscale- als niet fiscale maatregelen hangen in belangrijke mate samen met de gegevens die in dit stambestand zijn vastgelegd. Onjuistheden kunnen leiden tot onjuiste douane-aangiften, onjuiste kostprijsberekeningen, verstoringen in de supply chain, etc.

Internationaal opererende bedrijven met een omvangrijk goederenpakket doen er alles aan om de regels op douanegebied zo goed mogelijk na te leven. Een belangrijk instrument daarbij is het opbouwen van een stamtabel met customs commodity codes, gekoppeld aan het artikelstambestand. Dit zorgt ervoor dat bij in- of verkoop van een artikel, of bij de kostprijsberekening van artikelen steeds automatisch een juiste code wordt gekoppeld aan een product. De customs commodity code, samen met het land van oorsprong en de datum van in -of uitvoer, bepalen welke fiscale- en niet fiscale maatregelen bij in- of uitvoer van toepassing zijn.

Er zijn nu twee risico's te onderkennen:

  • het risico van onjuist indelen van artikelen (koppeling artikel - goederencode onjuist)
  • uitgaande van een juiste indeling: het risico van het koppelen van onjuiste fiscale- of niet-fiscale gevolgen aan deze indeling (koppeling goederencode - (niet-)fiscale gevolgen onjuist)

Bij een beperkt aantal artikelen zijn deze risico's te overzien. Maar wat als er duizenden, of zelfs tienduizenden artikelen zijn? Dan is het accuraat bijhouden van het stambestand 'a hell of a job'! Niet alleen zullen alle nieuwe artikelen correct moeten worden geclassificeerd en voorzien van de juiste (niet-)fiscale parameters. Ook zullen relevante wetswijzigingen moeten worden vertaald naar reeds bestaande stamrecords. In beide gevallen kan sprake zijn van over- of onderbetaling van douanerechten.

Een interessante vraag is of er hulpmiddelen of toepassingen beschikbaar zijn die kunnen helpen bij beheersen van bovenstaande risico's.

Zijn er hulpmiddelen beschikbaar?

Ondersteuning bij classificatie

Het (fysiek) beoordelen van artikelen en classificeren is en blijft 'ouderwets handwerk' waarbij digitale ondersteuning nauwelijks zin lijkt te hebben. Toch is dit niet helemaal waar. Als de bestaande artikelen in het stambestand bijvoorbeeld zijn geclusterd op omschrijving via 'fuzzy clustering' kan vrij eenvoudig zichtbaar worden gemaakt wat de indelingen zijn van vergelijkbare artikelen. Fuzzy clustering creëert als het ware 'artikel-families'. Het ligt voor de hand dat een artikel-familie dezelfde indeling volgt (hoeft zeker niet altijd zo te zijn, maar vaak wel). Dit kan de indeling van een nieuw artikel stukken eenvoudiger maken. Moet een bestaand artikel een herclassificatie ondergaan, dan is het eveneens uitermate handig om te weten tot welke artikel-familie het betreffende artikel behoort. Deze artikelen zullen dan waarschijnlijk ook door de herclassificatie zullen worden geraakt. Fuzzy-clustering in combinatie met het uitvoeren van statistische steekproeven op het stambestand is bovendien een krachtige combinatie, waarmee vrij eenvoudig en in continuïteit kan worden voldaan aan de 'in control'-eis die door douane-instanties wordt gesteld, bijvoorbeeld voor het verkrijgen en behouden van een AEO-certificaat.

Analyse stambestand

Ook het op andere wijze digitaal analyseren van het stambestand met customs commodity codes kan grote toegevoegde waarde hebben. Komen de commodity codes nog wel voor in de EU TARIC database? Welke percentages douanerecht zijn op dit moment gekoppeld aan de customs commodity codes? Welke preferenties zijn in combinatie met verschillende landen van oorsprong van toepassing, m.a.w. waar kan ik op douanerechten besparen? Zijn er niet-fiscale maatregelen waarmee rekening moet worden gehouden? Is er sprake van landbouwheffingen, anti-dumping? Welke btw-percentages gelden bij invoer? Al dit soort vragen zijn eenvoudig te beantwoorden als het stambestand langs de EU TARIC database wordt gelegd. Praktisch probleem daarbij is de beschikbaarheid van de complete database. Via de juiste kanalen kan de complete database echter worden verkregen. En met de juiste kennis is de inhoud zelfs vrij te spelen voor analyse... In de door Duroi.am ontwikkelde applicatie Curiosity (Customs Risk and Opportunity Scan by use of IT) is de actuele tariefinformatie van de nieuwe Douane Tarief Voorziening (DTV) beschikbaar en kan antwoord op de hiervoor gestelde vragen worden gekregen. Bedrijven die aangifte doen via het zgn. 'GPA-formaat' kunnen zonder veel omwegen profiteren van de analysekracht van Curiosity. Zij hoeven de aangifte die naar de douane wordt gestuurd maar door Curiosity heen te halen. Andere bedrijven kunnen hun stambestand met customs commodity codes aanleveren.

Wilt u weten wat Duroi.am kan betekenen bij het aanpakken van de risico's rondom het stambestand met customs commodity codes? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij zijn graag bereid een demo voor u te verzorgen.