• bezoek ons op adres Leidenlaan 16, 6229EZ MAASTRICHT
  • (+31) (0)43 - 350 21 50
  • info@duroi.nl
Alles over Internationaal
Kamervragen teruggaaf dividendbelasting
Internationaal  

Onlangs besliste Hof Den Bosch dat een in Finland gevestigd beleggingsfonds recht heeft op teruggaaf van Nederlandse dividendbelasting. Het beleggingsfonds is in Finland vrijgesteld van belastingheffing. Het hof is van oordeel dat het Finse beleggingsfonds vergelijkbaar is met een in Nederland gevestigde rechtspersoon die niet aan vennootschapsbelasting is onderworpen. Dergelijke Nederlandse rechtspersonen hebben recht op teruggaaf van dividendbelasting. Volgens het hof heeft het Finse beleggingsfonds op basis van de vrijheid van kapitaalverkeer ook recht op teruggaaf van dividendbelasting.
De staatssecretaris van Financiën heeft aangekondigd dat hij in cassatie zal gaan tegen deze uitspraak omdat het hof een onjuiste vergelijkingsmaatstaf heeft gehanteerd. De vergelijking met in Nederland gevestigde rechtspersonen die niet aan vennootschapsbelasting zijn onderworpen is volgens de staatssecretaris onjuist.

Mocht de Hoge Raad de uitspraak van het hof bevestigen, dan leidt dat tot een aanzienlijke derving van de opbrengst van de dividendbelasting.

  • 28-03-2012
  • Info du ROI